Top-10 in WMX eindstand voor TJ O’Hare

WMX Rd 5 Racerapport

TJ O'Hare sloot het 2020 WK seizoen vandaag positief af want ze legde beslag op de 10de plaats in het FIM WMX Wereldkampioenschap. De KTM Diga Junior Racing rijder is de best geplaatste Australische in 's werelds meest competitieve damesreeks sinds Madison Brown in 2015 9de werd.

Voor de laatste Grote Prijs van het seizoen op het fotogenieke circuit van Arco di Trento in het Italiaanse Pietramurata had O'Hare één duidelijk doel: een 10de plaats of beter in het eindklassement. Hoewel ze in de tijdstraining een degelijke 11de plaats liet optekenen, zou de GP van Trentino sowieso een bijzondere ervaring woorden voor TJ. De harde baan bezaaid met stenen en de compacte layout maken de Crossodromo Ciclamino immers tot één van de meest unieke circuits ter wereld. Bovendien is het niet het type baan waar TJ zich het meest op haar gemak voelt.

Op de laatste WMX-wedstrijddag waren alle ogen gericht op de vier meiden die nog kans maakten op de wereldtitel. Terwijl de massale opstopping in de tweede bocht voor veel drama zorgde ​ voor sommige titelkandidaten, slaagde TJ erin om uit de problemen te blijven. Met een mooie zevende plek in de openingsronde had de KTM Diga Junior Racing een prima kans voor ’n mooie notering maar een val in de derde ronde gooide roet in het eten. Hierdoor moest O’Hare als 19de haar race verder zetten. Hoewel ze zo hard pushte als ze kon, zat er niet meer in dan de 15de plek. ​

De laatste manche van het seizoen bleek een meer constante prestatie voor de #625 KTM Diga Junior Racing rijder. Vanaf net buiten de top-10 bleef Tahlia in contact met de top-10 gedurende de hele reeks. In de laatste ronde zette O'Hare nog een slotoffensief in, maar uiteindelijk kwam ze net iets meer dan 2 seconden achter de Deense Malou Jakobsen aan en eindigde ze als 11de. ​

Nu alle vijf de ronden van het kampioenschap er op zitten, heeft de gedreven Thor rijder haar doel bereikt. In de eindstand prijkt TJ namelijk als 10de op amper 3 punten van de 9de, Anne Borchers. Hoewel het een moeilijk seizoen was, slaagde TJ erin om progressie te boeken ten opzichte van haar WK debuutjaar in 2019 waarin ze 22ste werd. ​

TJ O'Hare: "Na een paar maanden niet op harde banen te hebben gereden wist ik dat deze race een uitdaging zou worden… En dat was het ook! Helaas ging ik in de eerste manche in de fout toen ik voor de 8ste plaats vocht. De tweede race was een stuk regelmatiger, dus dat was wel positief. Het was zeker niet mijn beste race van het seizoen, maar over het algemeen was het oké en ik ben blij dat ik toch als 10de eindigde in het kampioenschap.”

Credit for all photos: "Eric Laurijssen"